Sådan slipper du af med din klatgæld

Mange unge mennesker har på grund af enten en lav indkomst eller et højt forbrug, eller en kombination af disse, følt sig fristet til at optage lån. Nogle optager flere lån og ender med det, man populært kalder klatgæld, hvilket vil sige at man skylder små beløb flere steder. Her ser vi på, hvad du kan gøre for at slippe af med din klatgæld og potentielt få mere styr på din økonomi.

I dag er det meget nemt at låne penge på nettet, ja nogle vil sige, at det er alt for nemt, da mange ikke forstår, hvad et lån indebærer og derfor kommer ud i situationer, hvor gælden vokser dem over hovedet.

Saml de små lån til ét større

Er du en af dem, der har mange små lån rundt omkring, kan det i nogle tilfælde være en fordel at samle dem til det, der kaldes et samlelån. Her bliver alle de små lån konverteret til ét større, og du slipper dermed for at skulle holde styr på en hel række af lån og sørge for at få betalt af på dem. Herudover betaler man for alle lån en række forskellige omkostninger, og det er her, man i nogle tilfælde kan spare penge ved at lægge lånene sammen og kun betale omkostninger for ét lån. Inden du vælger et samlelån, bør du undersøge, om det kan svare sig for dig. Her må du se på både rentesats, årlige omkostninger (ÅOP), tilbagebetalingsfristen og ikke mindst det samlede tilbagebetalingsbeløb for at vurdere, om det vil være fordelagtigt for dig, og du kan sammenligne og finde det billigste samlelån.

Betal et lån af ad gangen

Du kan også komme af med din klatgæld ved systematisk at betale ét lån ud ad gangen. Dette betyder dog ikke, at du ikke skal betale af på de andre lån, for det kan koste dig dyrt, hvis du misligholder den aftale, du har indgået med låneudbyderen. Gør dig i stedet umage for at finde de ekstra penge, der skal til for at betale lidt ekstra af på ét lån. Når det er betalt ud, har du flere penge til at prioritere det næste lån, og på den måde får du gnavet ét lån af ad gangen og du kan se en ende på din gæld.

Overvej om det er en god idé at optage nye lån

Hvis du ønsker at komme af med din klatgæld, kan du overveje, om det er en god idé at blive ved med at optage nye lån. Hvis du bliver ved med at stifte gæld kommer du aldrig ud af den, tvært imod vil den blot blive større og større, og den bliver sværere og sværere at komme ud af.

One comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *