3 ting skal vide om folketingsvalget

Der er udskrevet folketingsvalg i Danmark, og det betyder, at vi om få uger har en ny statsminister og dermed også en ny regering. Der sker mange ting både under og efter en valgkamp. Derfor kan der for vælgerne opstå en masse forskellige spørgsmål. Herunder kan du få svar på nogle af de spørgsmål, der måtte opstå i forbindelse med folketingsvalget.

Hvem er statsministerkandidater?

Selvom alle fjorten partier har en partiformand, som i princippet kan blive valgt af befolkningen som statsminister, er der kun tre statsministerkandidater. Det er disse tre partiformænd, der har været i offentligheden og sige, at de ønsker at blive Danmarks nye statsminister. Den første statministerkandidat er en, de fleste allerede kender. Det er nemlig Danmarks siddende statminister, Mette Frederiksen, som igen stiller op som statsministerkandidat for Socialdemokratiet. Derudover stiller partiformand Søren Pape Poulsen op for De Konservative. Han har været formand for partiet siden 2014. Til sidst er der Jakob Ellemann-Jensen, der stiller op som statsministerkandidat for partiet Venstre. Han har været formand for partiet siden 2019.

Hvad sker i valgkampen?

Valgkampen er for alvor skudt i gang, og i løbet af de næste tre uger skal de fjorten partier, samt statsministerkandidaterne, overbevise vælgerne om, at de fortjene at sidde i folketinget. Under valgkampen vil de mange politikere, og ikke mindst statsministerkandidater, rejse land og rige rundt for at møde og tale med vælgerne. Derudover vil de optræde i forskellige debatter på fjernsyn. Det er her, du for alvor kan blive klogere på deres poltik og partier. Der skal selvfølgelig også hænges en masse valgplakater op på den helt traditionelle måde. Nogle er mere innovative, og bruger også bannere og bus reklamer, mens andre holder sig til den gode, gamle valgplakat placeret på lygtepæle. 

Hvordan dannes regeringen?

Når valget er slut, stemmerne er talt op, og der er valgt en ny statsminister, er det tid til, at der skal dannes regering. Dette er en lang proces, som kan kræve meget tålmodighed fra vælgerne. Mange tror, at regeringen blot består af ét enkelt parti og en statsminister. Dette er dog ikke tilfældet! Statsministeren kan nemlig vælge at danne regering på kryds og tværs af blå og rød blok. Når statsministeren og vinderpartiet har dannet regering, præsenteres de nye ministre foran Amalienborg. Det er meget forskelligt, hvor lang tid det tager for en statsminister at danne regering. 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *